Egipska sałatka z bobu.

sałatka egipska, bób z pomidorami i jajkiem, bób miętowy
Wyobraźmy sobie tym razem, że jesteśmy w gwarnym, lokalnym barze w Aleksandrii. Gdzieś w bocznej uliczce od suku. Nie mamy wiele czasu, a chcemy zamówić coś smacznego, sycącego i zdecydowanie egipskiego. Przyglądamy się menu na ścianie, z którego nic nie rozumiemy. Zauważamy, że wąsaty gość obok nas pałaszuje kolorową sałatkę pachnącą miętą. Prosimy na migi o to samo. Sałatka z bobu okazuje się pyszna. To był świetny wybór.
A teraz przyrządźmy ją sami.

Składniki:

  • 200 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 3 jajka przepiórcze
  • 6 pomidorków daktylowych lub cherry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:

  • Bób ugotować w osolonej wodzie około 15 - 20 minut, przelać na sitku zimną wodą i obrać.
  • Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki oprócz jajek.
  • Przełożyć do docelowej miseczki i ułożyć na wierzchu połówki jajek.
  • Podawać ze świeżym pieczywem. 

Komentarze