Chleb gryczany.
Jaki jest chleb z kaszy gryczanej? Zdrowy, bezglutenowy i wegański. Jednak nade wszystko oryginalny :) Byłam bardzo ciekawa efektu końcowego. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu. Trzeba bowiem cierpliwie poczekać aż kasza "zapracuje". W efekcie zachodzących procesów fermentacji pojawi się charakterystyczny kwaskowy zapach. Kiedy nadejdzie właściwy moment kaszę należy zmiksować blenderem, dodać soli i pozwolić ciastu wyrosnąć. Następnie upiec i gotowe :) Miąższ chleba jest wilgotny, w czym przypomina swoich żytnich kolegów. Prezentuje się w szarościach, czy nawet bladoniebieskich odcieniach. Dużym atutem wypieku jest przyjemnie chrupiąca skórka. A jaki jest w smaku? Gryczany. Posmakuje wszystkim wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika.
PS. Przepis pochodzi ze strony natchniona.pl.
Składniki:
PS. Przepis pochodzi ze strony natchniona.pl.
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać na sitku.
- Następnie zalać wodą (700 ml) i odstawić na 8 godzin.
- Napęczniałą kaszę przemieszać i uzupełnić wodą (powinna lekko zakrywać kaszę) i odstawić na kolejne 8 godzin.
- Kaszę zmiksować blenderem na pół gładko. Dodać sól i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) o boku 25 cm.
- Wstawić do nienagrzanego piekarnika i pozostawić na kolejne 8 godzin. Ciasto powinno lekko wyrosnąć.
- Piec w temperaturze 200°C przez godzinę. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz