Choinki z ciasta francuskiego.
Choinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu w przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak coś co latorośl przygotowała sama. Prawda? :)
Składniki:
Składniki:
- ciasto francuskie
- nutella
- ulubiony dżem
- jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
Wykonanie:
- Płat ciasta francuskiego złożyć na pół, następnie wyciąć dwa trójkąty równoramienne.
- Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować równomiernie nutellą/dżemem, następnie przykryć drugim trójkątem.
- Po obu stronach trójkąta ponacinać ciasto, tworząc w ten sposób gałęzie drzewka.
- Każdy nacięty pasek okręcić wokół własnej osi, przynajmniej dwa razy.
- Przygotowane ciasto posmarować jajkiem, piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz