Biały krupnik z musztardą Dijon i szpinakiem.

zupa z białych warzyw korzeniowych
Jak napisała Marzena improwizacje inspirowane przeglądaniem internetowych zasobów sprawdzają się. Podobnie było i w tym przypadku. Poprosiłem żonę o spojrzenie na sieciowy album pt. "warming soups" i wybranie czegoś, co się jej podoba. Ku mojemu lekkiemu zdziwieniu wskazała m.in. na nordycką zupę z białych warzyw korzeniowych. Potraktowałem to jako wizualną inspirację. Z oryginalnego przepisu pozostało kilka składników i ogólne wrażenie. Moim najważniejszym autorskim dodatkiem jest musztarda Dijon. Decyduje o charakterze zupy i właściwie nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej tu nie być. Nie, no nie mogłoby! ;)

Składniki:


  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 korzeń selera (około 200 g po obraniu)
  • 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu)
  • 80 g kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1200 ml bulionu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 garście młodego szpinaku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, a jasne części pora w plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut.
  • Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając.
  • Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut).
  • Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę.
  • Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Komentarze

Prześlij komentarz