Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym.

kurczak w sosie szpinakowym z parmezanem
Przygotowanie obiadu w formie pewnej całości zamkniętej w naczyniu do zapiekania jest bardzo dobrym pomysłem. Pomysłem, który ma naprawdę wiele zalet. Chyba najważniejszą jest to, że taki wstępnie przygotowany obiad można przez jakiś czas przechować i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Być może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby miało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :)

Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 150 g młodego szpinaku
  • 300 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Kawałki kurczaka oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Przekrojone na ćwiartki ziemniaki ugotować na półtwardo i również ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • W większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając. Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty.
  • Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami.
  • Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut.
  • Podawać z natką pietruszki.

Komentarze