Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym.

zapiekanka makaronowa z rybą
Taka zapiekanka jest bardzo w moim guście. Bardzo! Zniknęła równie szybko jak pojawił się pomysł na nią. Makaron, łosoś, brokuły, sos beszamelowy i posypka migdałowa. Wszystko do siebie pasuje. Poszczególne składniki możemy przygotować wcześniej, a całość podpiec tuż przed podaniem. To bardzo wygodne rozwiązanie, kiedy w czasie spotkania towarzyskiego planujemy podać ciepły posiłek, a nie chcemy zbyt wiele z niego stracić (ze spotkania, oczywiście ;)). Migdały miały być uprażone, ale siłą rozpędu dodałam je do potrawy, zapominając o swoim wcześniejszym zamiarze. Cóż, i tak bywa ;)


Składniki:

  • 300 g łososia (świeżego)
  • 100 g makaronu (u mnie świderki)
  • 250 g mrożonych różyczek brokułów 
  • 4 łyżki tartej mozzarelli 
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sok z cytryny (do skropienia ryby)
  • sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Z ryby odciąć skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić.
  • Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić.
  • Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodać tartą mozzarellę i wymieszać.
  • Ugotowany makaron wymieszać delikatnie z podpieczoną rybą oraz brokułami (różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki, odcinając łodyżki) i sosem beszamelowym. Wierzch posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut.

Komentarze