Zupa z pieczonego batata i marchwi.

rozgrzewająca zupa z batata
To, co pomarańczowe, wydaje się optymistyczne, przyjazne i ciepłe. Ta smakowita i pożywna zupa zrobiona jest właśnie z dwóch pomarańczowych warzyw - batata i marchewki. Do tego wzmocniona żółtą kurkumą i czerwonym chili, co, jak myślę, również daje pomarańcz ;) Przyprawy dodają właściwości rozgrzewających i zdrowotnych oraz zaostrzają słodki smak warzyw. Śmietanka wygładza, a cytrynowy sok równoważy całość. Niezaprzeczalnym atutem zupy jest to, że warzywa w niej są upieczone, a nie zwyczajnie ugotowane - taki sposób wydobywa z nich znacznie więcej smaku! W efekcie dostałem pochwalnego sms-a od żony, która próbowała zupy sama, gdy byłem z dzieciakami na wycieczce :) Skorzystajcie z tego przepisu, a być może również doczekacie się jakichś pochwał ;)

Składniki:


  • 1 większy batat
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie:


  • Batata, marchewki i cebulę obrać i pokroić z grubsza w kostkę. Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Skropić obficie oliwą i oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, kuminem i chili. Wymieszać.
  • Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
  • Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
  • Dodać śmietankę i sok z cytryny. Zmiksować na gładki krem.
  • Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki, grubo zmielonym białym i czarnym pieprzem. Można dodać grzanki  z bagietki.

Komentarze