Śledzie w śmietanie.

pulki ze śledziem
Pulki ze śledziem to tradycyjna potrawa kaszubska. Jedna z moich ulubionych. Pulki, czyli ziemniaki gotowane w łupinach zostały nawet wpisane w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych. Dodatek do tych ziemniaków stanowią śledzie w śmietanie. Dla mojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam.


Składniki:

  • 4 płaty śledzi marynowanych w occie
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  • Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać.
  • Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.

Komentarze

Prześlij komentarz