Torcik czekoladowy z malinami (bez pieczenia).

tort mus czekoladowy z malinami
Pora na deser. I to nie byle jaki, bo czekoladowy. Dla mnie, zdeklarowanej czekoholiczki, to prawdziwa uczta dla zmysłów :) Jego dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia. W musie pominęłam cukier, ale ta wersja jest tylko dla odważnych ;), lubiących smak gorzkiej czekolady. Już za moment wakacje, na które czekam chyba bardziej niż moje dzieci ;) Pilnowanie ich planu dnia i realizowanie mojego to nie lada wyzwanie. Już za chwileczkę, już za momencik...

Składniki:

  • 150 g herabtników (typu be-be)
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • maliny

Wykonanie:
  • Herbatniki zmiksować do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Równomiernie rozprowadzić. Na ciasteczkowy spód ułożyć warstwę malin.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem.
  • Śmietanę ubić, dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
  • Przelać do tortownicy.
  • Wstawić na dwie godziny do lodówki.
  • Udekorować malinami.


Komentarze