Torcik czekoladowy z malinami (bez pieczenia).
Pora na deser. I to nie byle jaki, bo czekoladowy. Dla mnie, zdeklarowanej czekoholiczki, to prawdziwa uczta dla zmysłów :) Jego dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia. W musie pominęłam cukier, ale ta wersja jest tylko dla odważnych ;), lubiących smak gorzkiej czekolady. Już za moment wakacje, na które czekam chyba bardziej niż moje dzieci ;) Pilnowanie ich planu dnia i realizowanie mojego to nie lada wyzwanie. Już za chwileczkę, już za momencik...
Składniki:
Składniki:
- 150 g herabtników (typu be-be)
- 250 g gorzkiej czekolady
- 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- maliny
Wykonanie:
- Herbatniki zmiksować do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Równomiernie rozprowadzić. Na ciasteczkowy spód ułożyć warstwę malin.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem.
- Śmietanę ubić, dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
- Przelać do tortownicy.
- Wstawić na dwie godziny do lodówki.
- Udekorować malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz