Chutney z jabłek i mango

Klęska urodzaju jest podobno gorsza od jego braku. W tym roku jabłka obrodziły tak bardzo, że gałęzie jabłoni wręcz się pod nimi uginały, a zrozpaczeni sadownicy zapraszali chętnych do samodzielnego zbierania owoców, bo inaczej było to zupełnie nieopłacalne. Właściciele ogrodów z kilkoma jabłonkami rozdawali bardziej lub mniej znajomym torby pełne owoców, a kucharze amatorzy słoiki pełne bardziej lub mniej wymyślnych przetworów. Ja dzielę się ze wszystkimi moim jabłkowym przepisem (promocję na ładne mango należy wypatrzeć we własnym zakresie).


Składniki:


  • 8 dużych jabłek obranych i pokrojonych w drobną kostkę (u mnie renety)
  • 2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
  • sok i otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1-2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarenkach (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie:

  • Cebulę zeszklić na oleju oprószając solą i łyżeczką cukru.
  • Dodać przyprawy korzenne, wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości.
  • Dodać cukier i ocet. Wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut - do rozpuszczenia cukru.
  • Dodać jabłka, wymieszać dokładnie i dusić wciąż na małym ogniu, tym razem bez przykrycia.
  • Kiedy jabłka zmiękną i częściowo zaczną się rozpadać dodać mango, imbir, sok oraz skórkę z limonki. Delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut.
  • Gorący chutney przenieść szybko do wyparzonych słoików i zamknąć szczelnie. Pasteryzować.

Komentarze