Chutney z jabłek i mango
Klęska urodzaju jest podobno gorsza od jego braku. W tym roku jabłka obrodziły tak bardzo, że gałęzie jabłoni wręcz się pod nimi uginały, a zrozpaczeni sadownicy zapraszali chętnych do samodzielnego zbierania owoców, bo inaczej było to zupełnie nieopłacalne. Właściciele ogrodów z kilkoma jabłonkami rozdawali bardziej lub mniej znajomym torby pełne owoców, a kucharze amatorzy słoiki pełne bardziej lub mniej wymyślnych przetworów. Ja dzielę się ze wszystkimi moim jabłkowym przepisem (promocję na ładne mango należy wypatrzeć we własnym zakresie).
Składniki:
Składniki:
- 8 dużych jabłek obranych i pokrojonych w drobną kostkę (u mnie renety)
- 2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone w kostkę
- 1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
- sok i otarta skórka z 1 limonki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1-2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarenkach (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
- Cebulę zeszklić na oleju oprószając solą i łyżeczką cukru.
- Dodać przyprawy korzenne, wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości.
- Dodać cukier i ocet. Wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut - do rozpuszczenia cukru.
- Dodać jabłka, wymieszać dokładnie i dusić wciąż na małym ogniu, tym razem bez przykrycia.
- Kiedy jabłka zmiękną i częściowo zaczną się rozpadać dodać mango, imbir, sok oraz skórkę z limonki. Delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut.
- Gorący chutney przenieść szybko do wyparzonych słoików i zamknąć szczelnie. Pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz