Szarlotka z kruszonką

jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką
Kruche ciasto, jabłka z wanilią i kruszonka to gwarantowany sukces ;) Szarlotka w takim wydaniu jest deserem prostym i bardzo smacznym. Odkąd po raz pierwszy doprawiłam jabłka ziarnami wanilii, a nie cynamonem, ta wersja stała się naszą ulubioną. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam.

Składniki:

Kruchy spód:




  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g mąki pszennej krupczatki
  • 180 g masła (zimne)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • Nadzienie:
    • 1 kg jabłek
    • 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli jabłka są kwaśniejsze)
    • sok z jednej cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • ziarna z jednej laski wanilii
    Kruszonka:
    • 100 g masła
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    Wykonanie:
    • Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę.
    • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
    • Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać.
    • Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać.
    • Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie.
    • Formę do tarty (o średnicy 32 cm) lub tortownicę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić.
    • Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta.
    • Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut.

    Komentarze

    Prześlij komentarz