Szarlotka z kruszonką
Składniki:
Kruchy spód:
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli jabłka są kwaśniejsze)
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ziarna z jednej laski wanilii
Kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać.
- Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać.
- Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie.
- Formę do tarty (o średnicy 32 cm) lub tortownicę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić.
- Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta.
- Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut.
uwielbiam takie ciasto:)
OdpowiedzUsuń