Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych.



Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 700 g śliwek

Wykonanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania puszystej masy.
  • Dodać kolejno jajka i dalej ucierać mikserem.
  • Suche składniki przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników.
  • Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
  • Na wierzchu ułożyć połówki umytych śliwek.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Po wystudzeniu wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze