Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych.
Składniki:
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru drobnego
- 180 g mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 700 g śliwek
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania puszystej masy.
- Dodać kolejno jajka i dalej ucierać mikserem.
- Suche składniki przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników.
- Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć połówki umytych śliwek.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po wystudzeniu wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz