Risotto z kurczakiem i cukinią
Trudne czasy nam nastały. Bardzo "gniecie" mnie ta sytuacja, jej skrajna postać. Dlatego ukojenia szukam w miejscach, w których czuję się bezpiecznie. Czyli w kuchni! ;) To tam też realnie budujemy naszą odporność. Dziś przygotowałam risotto (skoro zapasy ryżu ogromne). Proste i smaczne danie. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 słodka papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek papryczki chili
- bulion (około 1/2 l)
- tarty parmezan
- natka pietruszki
- tymianek
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
- Cukinię, paprykę oraz papryczkę chili umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw razem z przyprawami i smażyć przez kilka minut.
- Dodać ryż, wmieszać.
- Dodać bulion i całość dusić na patelni aż ryż wchłonie płyn i zmięknie (mieszając od czasu do czasu).
- W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Jeżeli ryż wchłonie płyn i nadal będzie twardy.
- Przed podaniem posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
No risotto to pyszka straszna. Aż mi narobiłaś ochoty i na pewno niedługo zrobię. Super pomysł z tą cukinią. Moje klimaty :)
OdpowiedzUsuń