Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z cukinią
Trudne czasy nam nastały. Bardzo "gniecie" mnie ta sytuacja, jej skrajna postać. Dlatego ukojenia szukam w miejscach, w których czuję się bezpiecznie. Czyli w kuchni! ;) To tam też realnie budujemy naszą odporność. Dziś przygotowałam risotto (skoro zapasy ryżu ogromne). Proste i smaczne danie. Polecam.







Składniki:
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto 
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 słodka papryka czerwona 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 cm kawałek papryczki chili 
  • bulion (około 1/2 l)
  • tarty parmezan 
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól 
  • oliwa
Wykonanie:
  • Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
  • Cukinię, paprykę oraz papryczkę chili umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć. 
  • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw razem z przyprawami i smażyć przez kilka minut.
  • Dodać ryż, wmieszać. 
  • Dodać bulion i całość dusić na patelni aż ryż wchłonie płyn i zmięknie (mieszając od czasu do czasu).
  • W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Jeżeli ryż wchłonie płyn i nadal będzie twardy. 
  • Przed podaniem posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 

Komentarze

  1. No risotto to pyszka straszna. Aż mi narobiłaś ochoty i na pewno niedługo zrobię. Super pomysł z tą cukinią. Moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz