Zupa krem z zielonego groszku z miętą
Lato zbliża się ku końcowi. Łapiemy ostatnie promienie słońca i sycimy oczy zielenią. Lubię tę porę roku, chociaż jesień też ma nam wiele do zaoferowania. Zawsze witam ją z uśmiechem i ciekawością. Namawiam Was do regenerowania ducha i ciała w otoczeniu zieleni. W każdą niedzielę spacerujemy z mężem po okolicznych lasach. Relaks w czystej postaci! A obecnie napotykamy niezwykłe okazy darów lasu, czyli grzybów. Z pewnością wykorzystam te zbiory w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pyszną zupę z zielonego groszku z dodatkiem mięty. To moja wakacyjna inspiracja z pobytu na wydmach w Czołpinie.
Składniki:
- 450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony, u mnie ten drugi)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 nieduże ziemniaki
- garść listków mięty
- 3 szkl. bulionu
- kilka łyżek słodkiej śmietany (np. 18%)
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
No taka zupa krem jest świetna na jesienne wieczory, kiedy trzeba zjeść treściwie i się porządnie rozgrzać. Zielony groszek to niby wiosenna propozycja, ale na szczęście można go dostać o każdej porze roku. Kradę przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam takie kremy. Ale groszku za często nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńOferujemy nie tylko pyszne jedzenie, ale także serdeczną atmosferę i profesjonalną obsługę. Przyjdź do nas na niezapomniany obiad, romantyczną kolację lub uroczyste przyjęcie. Sprawdź restauracja lubin
OdpowiedzUsuńKażdy, kto interesuje się gotowaniem, na pewno słyszał o karagenie. Jest to naturalny składnik, który jest wykorzystywany w wielu produktach spożywczych. Jeśli chcemy dowiedzieć się więcej na temat tego składnika, warto sprawdzić informacje na blogu https://foodexpert.pl/e407-karagen-co-to-jest-czy-jest-szkodliwy/
OdpowiedzUsuń