Zupa krem z zielonego groszku z miętą

Zupa krem z groszku zielonego

Lato zbliża się ku końcowi. Łapiemy ostatnie promienie słońca i sycimy oczy zielenią. Lubię tę porę roku, chociaż jesień też ma nam wiele do zaoferowania. Zawsze witam ją z uśmiechem i ciekawością. Namawiam Was do regenerowania ducha i ciała w otoczeniu zieleni. W każdą niedzielę spacerujemy z mężem po okolicznych lasach. Relaks w czystej postaci! A obecnie napotykamy niezwykłe okazy darów lasu, czyli grzybów. Z pewnością wykorzystam te zbiory w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pyszną zupę z zielonego groszku z dodatkiem mięty. To moja wakacyjna inspiracja z pobytu na wydmach w Czołpinie.

Składniki:
  • 450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony, u mnie ten drugi)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 2 nieduże ziemniaki
  • garść listków mięty 
  • 3 szkl. bulionu
  • kilka łyżek słodkiej śmietany (np. 18%)
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek 
Wykonanie:
  • Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Dodać groszek, miętę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć całość kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem.





Komentarze

  1. No taka zupa krem jest świetna na jesienne wieczory, kiedy trzeba zjeść treściwie i się porządnie rozgrzać. Zielony groszek to niby wiosenna propozycja, ale na szczęście można go dostać o każdej porze roku. Kradę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, uwielbiam takie kremy. Ale groszku za często nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz