Fuczki, czyli placki z Bieszczad.

placki z kiszoną kapustą
Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą i takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam.




Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • kminek, cząber
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami.
  • Smażyć z obu stron.

Komentarze