Fougasse z oliwkami.

bułki prowansalskie
Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu.


Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

  • Wodę lekko podgrzać, dodać cukier, łyżkę mąki, drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól, dwie łyżki oliwy i wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części, każdej nadać kształt liścia, ostrym nożem zrobić nacięcia. Następnie posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami prowansalskimi i równomiernie rozłożyć plastry oliwek lekko je dociskając.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec ok 10-15 minut.

Komentarze