Brownie z malinami
Maliny i czekolada to bardzo udany związek. Bezpieczny i przewidywalny, ale przecież nie zawsze mamy ochotę na doznania ekstremalne. Tu siła tkwi w prostocie. Warto wykorzystać tę porę roku i czerpać garściami z produktów sezonowych. Tak, aby nasycić się nimi na kolejny rok.
Polecam też brownie z truskawkami.
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- dodatkowo: 8 kostek czekolady deserowej i/lub mlecznej, około 20 malin
Wykonanie:
- Masło i 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić w misce z cukrem.
- Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć malinami i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne.
Komentarze
Prześlij komentarz