Brownie z malinami

ciasto czekoladowe z malinami
Maliny i czekolada to bardzo udany związek. Bezpieczny i przewidywalny, ale przecież nie zawsze mamy ochotę na doznania ekstremalne. Tu siła tkwi w prostocie. Warto wykorzystać tę porę roku i czerpać garściami z produktów sezonowych. Tak, aby nasycić się nimi na kolejny rok. 
Polecam też brownie z truskawkami.

Składniki:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 8 kostek czekolady deserowej i/lub mlecznej, około 20 malin
Wykonanie:
  • Masło i 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Jajka ubić w misce z cukrem.
  • Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć malinami i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne.

Komentarze