Brownie z truskawkami

brownie truskawkowe
Na czekoladę zawsze jest dobry czas. Bez względu na pogodę czy też nastrój. Ma bowiem tę właściwość, że potrafi "dopasować się" do okoliczności. Być pocieszeniem lub nagrodą ;) Lubię piec brownie, ponieważ zawsze się udaje, a jego przygotowanie nie zajmuje nas zbytnio. Dziś przetestowałam ten deser w wersji z truskawkami i ekstra dodatkiem czekolady. Wyszło pysznie. Polecam.

Składniki:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 8 kostek czekolady deserowej i/lub mlecznej, 3-4 truskawki
Wykonanie:
  • Masło i 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Jajka ubić w misce z cukrem.
  • Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć truskawkami pokrojonymi w plastry i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne.
PS. Inspiracja pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Komentarze

  1. Wygląda wspaniale. Czekolada + truskawki... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością wypróbuję ten przepis, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz