niedziela, 13 sierpnia 2017

Zawijane drożdżówki z borówkami.

drożdżówki z borówkami
Drożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy raz do wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :)


Składniki:

Ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 50 g cukru
  • 70 g masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek)

Nadzienie:

  • 200 g borówek (lub jagód)
  • 2-3 łyżki cukru 

Wykonanie:

  • Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. 
  • Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm..
  • Borówki umyć, osuszyć, dodać do nich cukier i wymieszać. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon. 
  • Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
  • Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz