Barszcz zabielany z warzywami.

barszcz ukraiński
Taki barszcz z różnościami, to zupełnie inna zupa niż barszcz czysty. Naprawdę trudno powiedzieć, który jest lepszy. Inna kategoria. Inne zawody. Barszcz zabielany z warzywami za każdym razem robię trochę inaczej. Zawsze jednak wychodzi mi smakowity obiad. Nie chwaląc się (zbytnio). Czasami nawet nazywam go ukraińskim, ale nie tym razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec i wytknął, że wszystko jest nie tak. Ja dobrze wiem, że nie tak. ;) A w tego typu wieloskładnikowej zupie świetne jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody!


Składniki:


  • 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków
  • 700 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 por 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • listek laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu
  • 70 ml słodkiej śmietanki
  • oliwa
  • sól
  • koperek

Wykonanie:

  • Pora pokroić w plasterki, oprószyć solą i podsmażyć 10 minut na oliwie w dużym garnku.
  • Dodać drobno posiekany czosnek oraz majeranek i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut.
  • Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut.
  • Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolkę.
  • Doprawić miodem i cytryną, ewentualnie dosolić. Wymieszać ze śmietanką i posypać obficie koperkiem.
  • Najlepszy po ponownym podgrzaniu.


Komentarze