Barszcz zabielany z warzywami.
Taki barszcz z różnościami, to zupełnie inna zupa niż barszcz czysty. Naprawdę trudno powiedzieć, który jest lepszy. Inna kategoria. Inne zawody. Barszcz zabielany z warzywami za każdym razem robię trochę inaczej. Zawsze jednak wychodzi mi smakowity obiad. Nie chwaląc się (zbytnio). Czasami nawet nazywam go ukraińskim, ale nie tym razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec i wytknął, że wszystko jest nie tak. Ja dobrze wiem, że nie tak. ;) A w tego typu wieloskładnikowej zupie świetne jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody!
Składniki:
Składniki:
- 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków
- 700 g ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 por
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- listek laurowy
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 litry bulionu
- 70 ml słodkiej śmietanki
- oliwa
- sól
- koperek
Wykonanie:
- Pora pokroić w plasterki, oprószyć solą i podsmażyć 10 minut na oliwie w dużym garnku.
- Dodać drobno posiekany czosnek oraz majeranek i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut.
- Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolkę.
- Doprawić miodem i cytryną, ewentualnie dosolić. Wymieszać ze śmietanką i posypać obficie koperkiem.
- Najlepszy po ponownym podgrzaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz