Makaron z pesto pietruszkowym.

spaghetti z sosem pietruszkowym
Takie pesto, to rzecz równie prosta i szybka do wykonania, co zdrowa i pyszna w smaku. Na pierwsze spojrzenie może wydawać się bardziej swojską wersją klasycznego pesto z bazylii i orzeszków piniowych, ale, w gruncie rzeczy, jest również bardzo bliskim krewniakiem klasycznej włoskiej gremolaty. Tak, czy inaczej, jest to zastrzyk zielonej wiosennej energii w najprostszej postaci. Dania tego typu są z pewnością gratką dla miłośników makaronu jako takiego - nie ma co ukrywać, że w towarzystwie tak prostych sosów, to on gra pierwszą rolę. Dlatego powinien być jak najlepszej jakości i dobrze ugotowany. Smacznego! :)



Składniki:


  • makaron spaghetti
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • 3 łyżki startego parmezanu (lub podobnego twardego sera)
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli (+ sól do gotowania makaronu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soki z cytryny

Wykonanie:

  • Pietruszkę posiekać. Czosnek również posiekać i rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli.
  • Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody.
  • W tym czasie zmiksować ręcznym blenderem pietruszkę, czosnek oraz pozostałe składniki.
  • Gdy makaron będzie al dente odcedzić go pozostawiając w garnku 2-3 łyżki wody. Dodać pesto, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze.
  • Można posypać dodatkową posiekaną pietruszką, świeżo startym parmezanem i oprószyć pieprzem. Można również dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe i skropić dodatkowo oliwą.

Komentarze