Makaron chiński smażony z warzywami
Mało co tak cieszy, jak przygotowanie pysznego obiadu bez większych przygotowań - po prostu z tych składników, które akurat były pod ręką. Z drugiej strony nie znaczy to wcale, że danie jest jakieś całkiem przypadkowe, o nie, ono miało być w zamyśle (błyskawicznym) chińskie i (jak na mój gust) takie właśnie wyszło. Prosto, szybko, lekko chrupiąco i bardzo smacznie. Poproszę (samego siebie) o dokładkę!
PS Koniecznie zwróćcie uwagę na jakość sosu sojowego - kupcie taki trochę lepszy. ;)
Składniki (na 2 osoby):
PS Koniecznie zwróćcie uwagę na jakość sosu sojowego - kupcie taki trochę lepszy. ;)
Składniki (na 2 osoby):
- 100g błyskawicznego pszennego makaronu do smażenia w woku (np. chow mein lub mie), lub inny ulubiony makaron
- 1 kapusta pak choi
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 małe zielone chili
- 100ml lekkiego bulionu lub wody
- 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!)
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego)
- sól
- świeży szczypiorek
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie to zalanie wrzątkiem na 5 minut i odcedzenie.
- Kapustę pokroić w dużą kostkę, umieścić w dużym sitku, zalać wrzątkiem na minutę i odsączyć.
- Marchewkę pokroić w cieniutkie słupki (najlepiej specjalną obieraczką).
- Cebulę pokroić w piórka, a chili w półplasterki.
- Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać kapustę, marchewkę i chili i smażyć około 5 minut.
- Zwiększyć ogień i zalać niewielką ilością bulionu lub wody.
- Kiedy płyn odparuje (1 - 2 minuty) dodać makaron, wymieszać i zalać sosem sporządzonym z sosu sojowego, rybnego, octu ryżowego i słodkiego chili.
- Smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając całość.
- Przenieść danie na talerze i posypać obficie szczypiorkiem ( którego mnie niestety zabrakło).
Komentarze
Prześlij komentarz