Makaron chiński smażony z warzywami

makaron chiński z pak choi
Mało co tak cieszy, jak przygotowanie pysznego obiadu bez większych przygotowań - po prostu z tych składników, które akurat były pod ręką. Z drugiej strony nie znaczy to wcale, że danie jest jakieś całkiem przypadkowe, o nie, ono miało być w zamyśle (błyskawicznym) chińskie i (jak na mój gust) takie właśnie wyszło. Prosto, szybko, lekko chrupiąco i bardzo smacznie. Poproszę (samego siebie) o dokładkę!

PS Koniecznie zwróćcie uwagę na jakość sosu sojowego - kupcie taki trochę lepszy. ;)


Składniki (na 2 osoby):
pak choi z makaronem


  • 100g błyskawicznego pszennego makaronu do smażenia w woku (np. chow mein lub mie), lub inny ulubiony makaron
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 małe zielone chili
  • 100ml lekkiego bulionu lub wody
  • 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!)
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego)
  • sól
  • świeży szczypiorek
  • olej do smażenia

Wykonanie:



    makaron z warzywami po chińsku
  • Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie to zalanie wrzątkiem na 5 minut i odcedzenie.
  • Kapustę pokroić w dużą kostkę, umieścić w dużym sitku, zalać wrzątkiem na minutę i odsączyć.
  • Marchewkę pokroić w cieniutkie słupki (najlepiej specjalną obieraczką).
  • Cebulę pokroić w piórka, a chili w półplasterki.
  • Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni i zeszklić  na nim cebulę.
  • Dodać kapustę, marchewkę i chili i smażyć około 5 minut.
  • Zwiększyć ogień i zalać niewielką ilością bulionu lub wody.
  • Kiedy płyn odparuje (1 - 2 minuty) dodać makaron, wymieszać i zalać sosem sporządzonym z sosu sojowego, rybnego, octu ryżowego i słodkiego chili. 
  • Smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając całość.

chiński makaron smażony

  • Przenieść danie na talerze i posypać obficie szczypiorkiem ( którego mnie niestety zabrakło).










Komentarze