Brownie z truskawkami
Na czekoladę zawsze jest dobry czas. Bez względu na pogodę czy też nastrój. Ma bowiem tę właściwość, że potrafi "dopasować się" do okoliczności. Być pocieszeniem lub nagrodą ;) Lubię piec brownie, ponieważ zawsze się udaje, a jego przygotowanie nie zajmuje nas zbytnio. Dziś przetestowałam ten deser w wersji z truskawkami i ekstra dodatkiem czekolady. Wyszło pysznie. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- dodatkowo: 8 kostek czekolady deserowej i/lub mlecznej, 3-4 truskawki
Wykonanie:
- Masło i 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić w misce z cukrem.
- Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć truskawkami pokrojonymi w plastry i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne.
PS. Inspiracja pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Wygląda wspaniale. Czekolada + truskawki... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję ten przepis, wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńW weekend sprawdzę w swojej kuchni..
OdpowiedzUsuń