Ogórki małosolne bez wody
Muszę sobie jeszcze trochę ponarzekać. Narzekałem przy okazji truskawek (obecne odmiany - cóż to za dramat), a teraz pora na... nie, nie ogórki - zestawy do kiszenia! ;) Cała ta ochota na eksperymentowanie naszła mnie, gdy byłem w moim ulubionym sklepie na Przymorzu. Ogórki mieli ładne, a te tzw. zestawy naprawdę duże... W domu okazało się, że to po prostu oszustwo. Gdzie koper?! Po co mi tyle badyli bez baldachów i kilo liści chrzanu? Zacząłem małe śledztwo w innych sklepach i wszędzie to samo. Jak jest trochę kopru, to chrzan przez coś zjedzony, a czosnek wręcz pożarty w całości. Po prostu bez szabru na działkach ani rusz... ;)
I jeszcze jedno spostrzeżenie, którym muszę się podzielić. Zapach unoszący się w mieszkaniu przy robieniu małosolnych sprawia, że miejsce to staje się bardziej domem.
link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=BbR9qEvamdU&t=438s
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli niejodowanej
- zestaw do kiszenia (dwa ząbki czosnku, dużo kopru, korzeń i liść chrzanu)

Wykonanie:
- Ogórki wyszorować, wypłukać i umieścić w dużej misce wypełnionej zimną wodą na około 1 - 2 godziny.
- Zlać wodę, wysuszyć papierowym ręcznikiem ogórki (i miskę).
- Ogórkom obciąć z obu stron końcówki, wymieszać dokładnie (w misce) z solą i przenieść do foliowej torebki do żywności z zamknięciem strunowym (o pojemności 3 l). Można również wymieszać z solą już w torebce, ale moim zdaniem trudniej w ten sposób rozprowadzić sól równomiernie.
- Dodać wszystkie składniki zestawu do kiszenia (najlepiej pocięte) i wymieszać potrząsając torebką.
- Zamknąć torebkę wypychając wcześniej tyle powietrza, ile się da.
- Umieścić całość w lodówce na kilka godzin i potrząsnąć w tym czasie dla lepszego wymieszania raz lub dwa.
- Na kolejną dobę (kilkanaście godzin) przenieść w temperaturę pokojową i ciemne miejsce.
- Po dobie ogórki powinny być już w fazie "małosolności" i pozostać w niej przez kilka dni przy dalszym przechowywaniu z powrotem w lodówce.

ale ciekawy sposób na ogórki małosolne!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten sposób ��
OdpowiedzUsuń