Gnocchi z sosem kurkowym

gnocchi z sosem
Zapalonym grzybiarzem nie jestem, ale z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że spokojnie można już ruszać do lasu. Przynajmniej po kurki. Swoje zwyczajnie kupiłam. Tak też można ;) Chwilę czekały na decyzję, co do ich przeznaczenia. I w końcu dziś naszła mnie ochota na kluski. Z sosem grzybowym. Pycha. Dlaczego gnocchi, a nie po prostu kopytka? Bo tegoroczne wakacje miały być we Włoszech, a były w Kazimierzu Dolnym. Też fajnie, ale kto lubi zmieniać plany ;) Do następnego razu.


Składniki:

Kluski:
  • 700 g ziemniaków (ugotowane w mundurkach)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
  • Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Wystudzić.
  • Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajko i sól. Wyrobić.
  • Ciasto podzielić na mniejsze porcje, dłonią uformować wałeczki (blat podsypywać mąką), następnie odcinać nożem kluski. Widelcem zrobić wgłębienia na ich powierzchni.
  • Gotować w osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia klusek na wierzch.
Sos kurkowy:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • sól 
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • słodka śmietanka, np. 30% (około 5 łyżek)
  • masło klarowane
Wykonanie:
  • Grzyby dokładnie umyć i pokroić.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżek) i śmietanę.
  • Kluski polać sosem i podawać.

Komentarze