Pikantna zupa serowa z batatem.

pikantna zupa serowa z batatem
Chyba udało się Marzenie zaczarować rzeczywistość (z małą pomocą cukinii) i razem podnosimy wzrok w kulinarną przyszłość. W końcu: kto nie gotuje, ten... musi liczyć, że nakarmi go ktoś inny. ;)
No cóż, zupą można nakarmić się całkiem nieźle (i całkiem łatwo), a nawet w środku upalnego lata zdarzają się dni, kiedy wskazane jest rozgrzać serca szczyptą chili. Właściwie, to przecież gorące i bardzo pikantne potrawy (nie to, co moja łagodna zupka) popularne są przecież w tych bardzo słonecznych rejonach świata. Pisałem kiedyś o tym na pewno. Indie, a może Meksyk? Tak, ten drugi przychodzi mi na myśl w związku z moją jakże prostą (i smaczną!) potrawą.
To czarujmy dalej. ;)


Składniki:


  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 duży batat
  • 1500 ml bulionu
  • 2 łyżki octu cydrowego 
  • 125 g startego cheddara
  • sól

Wykonanie:

  • Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane przyprawy.
  • Dodać pokrojonego w kostkę batata, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę i zalać bulionem.
  • Gotować na małym ogniu około 30 minut - aż kawałki słodkiego ziemniaka staną się zupełnie miękkie.
  • Zdjąć z ognia, dodać ocet i zmiksować blenderem.
  • Dodać ser i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia.
  • Podawać z grzankami i posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Komentarze