Zielona zupa ze szparagów i szpinaku
Wiosenna, zielona zupa krem ze szparagów i szpinaku. Na Pomorzu pogoda obecnie w rozkroku ;) Już od dawna nie zima, ale wiosna jakby w rozterce - "rozkręcić się czy nie?" :) No cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej dogadzając sobie kulinarnie. Zupa wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym smaku szpinaku. Jeżeli ktoś omija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę krem ze szparagów i cukinii.
Składniki:
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- ser typu feta
- oliwa
- masło
Wykonanie:
- Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie.
- Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki odłożyć na bok a resztę szparagów pociąć na mniejsze kawałki i dodać do czosnku i cebuli.
- Szpinak umyć i dodać do garnka. Całość chwilę podsmażać.
- Do warzyw dodać bulion, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotować przez około 15-20 minut.
- Gotową zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (według uznania: u mnie łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu i około 1 łyżeczki soli, ale to zależy od doprawienia bulionu).
- Na patelni rozpuścić masło, podsmażać na niej przez kilka minut główki szparagów.
- Fetę pokroić w drobną kostkę.
- Zupę podawać z podsmażonymi główkami szparagów, fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.
- Można też dodać śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz