Zielona zupa ze szparagów i szpinaku

zupa ze szparagów
Wiosenna, zielona zupa krem ze szparagów i szpinaku. Na Pomorzu pogoda obecnie w rozkroku ;) Już od dawna nie zima, ale wiosna jakby w rozterce - "rozkręcić się czy nie?" :) No cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej dogadzając sobie kulinarnie. Zupa wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym smaku szpinaku. Jeżeli ktoś omija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę krem ze szparagów i cukinii.

Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól 
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • ser typu feta
  • oliwa
  • masło
Wykonanie:
  • Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie.
  • Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki odłożyć na bok a resztę szparagów pociąć na mniejsze kawałki i dodać do czosnku i cebuli.
  • Szpinak umyć i dodać do garnka. Całość chwilę podsmażać.
  • Do warzyw dodać bulion, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotować przez około 15-20 minut.
  • Gotową zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (według uznania: u mnie łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu i około 1 łyżeczki soli, ale to zależy od doprawienia bulionu).
  • Na patelni rozpuścić masło, podsmażać na niej przez kilka minut główki szparagów.
  • Fetę pokroić w drobną kostkę.
  • Zupę podawać z podsmażonymi główkami szparagów, fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.
  • Można też dodać śmietany.

Komentarze