Zupa krem ze szparagów i cukinii.

zupa krem z zielonych szparagów
Kolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak i wprowadza nieprzesadzoną ostrość. Możecie pominąć ten składnik lub dodać go więcej. To kwestia gustu, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje ;)

PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):)

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 szkl.  bulionu warzywnego
  • sól
  • papryczka chili (ilość według uznania)
  • 1-2 łyżki masła 
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie 30%)

Wykonanie:

  • Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki.
  • Cukinię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 
  • Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  • Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki).
  • Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut.
  • Zmiksoswać blenderem.
  • Dodać śmietankę i doprawić solą.

Komentarze

  1. Zupa wyszła świetna :) dzięki za przepis... obieranie zielonych szparagów to strata czasu :) ładnie się gotują i mielą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz