Zupa krem ze szparagów i cukinii.
Kolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak i wprowadza nieprzesadzoną ostrość. Możecie pominąć ten składnik lub dodać go więcej. To kwestia gustu, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje ;)
PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):)
Składniki:
Wykonanie:
PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):)
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szkl. bulionu warzywnego
- sól
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie 30%)
Wykonanie:
- Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki.
- Cukinię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki).
- Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut.
- Zmiksoswać blenderem.
- Dodać śmietankę i doprawić solą.
Zupa wyszła świetna :) dzięki za przepis... obieranie zielonych szparagów to strata czasu :) ładnie się gotują i mielą :)
OdpowiedzUsuń