Ciasteczka marcepanowe.

ciasteczka na wielkanoc
W ten oto sposób tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe zamieniły się w mniej tradycyjne (i nie wiem, czy jeszcze niemieckie) ciasteczka wielkanocne. Z czapeczek Gwiazdora w zajączki - a wszystko dzięki sprytnemu pomysłowi mojej żony. :) Smak pozostał wyśmienity. Nie wiem jak Wam, ale mnie marcepan kojarzy się bardziej wielkanocnie. A poza tym - za oknem biało (jak to kiedyś w grudniu bywało), więc zwolennikom drugiej opcji też powinno wszystko pasować. ;) Polecam ciasteczka serdecznie i życzę wszystkim drogim zaglądającym (w swoim i Marzeny imieniu) wszystkiego dobrego na te Święta - samych udanych kulinarnych poczynań i okrzyków entuzjazmu degustatorów! ;)



Składniki:


  • 200 g masy marcepanowej
  • 200 g mielonych migdałów
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 białko
  • łuskane migdały

Wykonanie:

  • Masę marcepanową, mielone migdały, 3-4 łyżki cukru, wodę różaną oraz masło wymieszać w misce i ugnieść dłońmi na jednolitą masę.
  • Uformować z masy kuleczki i wcisnąć w nie migdały - nadać kształt zajączków (lub jakikolwiek inny).
  • Odłożyć na kilka godzin do podsuszenia.
  • Białko wymieszać z cukrem i posmarować nim ciasteczka.
  • Piec 50 minut w temperaturze 100 stopni (na górnej półce przy dolnym grzaniu). Po ostygnięciu zamknąć w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Prześlij komentarz