Serowe krakersy.

domowe krakersy
Napisała: "Przed nami kolejne hasło, tym razem w moim ulubionym, czyli słodkim klimacie." I upiekła słone krakersy z serem ;) Nawet nie będę próbowała się tłumaczyć, bo chyba się nie da. Niech będzie, że to przewrotna natura kobieca mnie tu zaprowadziła ;) Tak czy inaczej ciasteczka posmakowały całej mojej rodzinie, a to wcale nie takie oczywiste. Przy produkcji krakersów należy pamiętać o tym, aby ciastka były możliwie cienkie. Będą wówczas chrupiące, a o to tu chodzi. 

Składniki:

  • 100 g masła (zimnego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g startego sera (cheddar, parmezan lub inny o wyrazistym smaku)
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Z ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
  • Schłodzone ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut (piekłam z termoobiegiem).

Komentarze