Ciastka z kawałkami czekolady.
Ostatnio stawiam na prostotę w mojej kuchni i ogólnie spędzam w niej mniej czasu. Chyba potrzebuję chwili oddechu po to, by za jakiś czas "ruszyć z kopyta" ;) Całkiem jednak gotować się nie da, bo przecież fast food'ami rodziny żywić nie będę ;) Niedawno na deser przygotowałam czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim. Niepozorne, ale bardzo smaczne. Kiedy zabierzemy się za nie odpowiednio wcześnie i nie pozwolimy jeszcze płynnej czekoladzie zastygnąć, gwarantuję, że szybko znikną z talerza. Naprawdę trudno się oderwać!
Składniki:
Składniki:
- 100 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru, najlepiej brązowego
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g deserowej czekolady (posiekanej)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Masło i cukier umieścić w misce i miksować do momentu aż masa będzie puszysta.
- Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Z ciasta formować kulki, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie dłonią lekko spłaszczyć ciastka i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut (z termoobiegiem).
Komentarze
Prześlij komentarz