Zupa koperkowa z makaronem ryżowym.
Zupę koperkową przygotowałam spontanicznie, tuż przed spotkaniem z przyjaciółmi. Bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Doskonale sprawdziła się jako lunch w mroźne, poniedziałkowe popołudnie. W każde inne też się sprawdzi ;) U Maćka zupy sypią się jak z rogu obfitości. Wczoraj miałam nawet okazję jedną wypróbować. Z niecierpliwością czekam na przepis, z którego ucieszy się ktoś jeszcze :) Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać podobny efekt. Ale to dopiero jak się obudzę z zimowego snu kuchennego ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1,5 l bulionu
- włoszczyzna
- 2 pęczki kopru
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- makaron ryżowy
- biały pieprz
- sól
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać razem z pociętą włoszczyzną (użyłam mrożonej, pociętej w słupki) do bulionu. Gotować 20 minut.
- Następnie dodać makaron ryżowy i gotować kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać posiekany koper, śmietanę oraz doprawić białym pieprzem i ewentualnie solą.
- Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Muszę przyznać, że niby zmieniony makaron ze zwykłego na ryżowy i zupa nabiera innego charakteru :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>
OdpowiedzUsuń