Makaron z truskawkami (z cukrem miętowo-cytrynowym)
![]() |
Jako że te moje owoce naprawdę wymagały dosłodzenia, to postanowiłem trochę się przy tym pobawić. Połączenie cukru z miętą ćwiczyłem już wielokrotnie z sukcesem, ale tym razem przyturlała się skądś (z parapetu?) cytryna i zawołała - "ja też chcę!". Ależ czemu nie? I wyszło to znakomicie. Spróbujcie! :)
PS Będę udawał, że wcale tak nie było, że mnie tutaj nie było - może Marzenka nie zauważy... ;) Może się ucieszy. ;)
PS2 Dawidzie, dzięki za inspirację i nie ustawaj w kuchennych zabawach (cokolwiek można mieć na myśli). ;)

- ulubiony makaron (około 200 g suchego)
- 500 g truskawek
- 180 g jogurtu naturalnego (mały kubek)
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- około 20-30 listków świeżej mięty
Wykonanie:
- 1/4 truskawek pokroić w plasterki.
- Pozostałe owoce umieścić w dużej misce i rozgnieść (np. praską do ziemniaków).
- Połączyć truskawki i wymieszać z jogurtem (delikatnie - kilkoma ruchami łyżki).
- Przygotować cukier - zmielić w młynku do kawy z listkami mięty i skórką cytryny lub rozgnieść w moździerzu.
- Ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu, Odcedzić i pozostawić w garnku. Do gorącego makaronu wlać owoce, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze.
- Posypać cukrem miętowo-cytrynowym i kilkoma świeżymi listkami.
Komentarze
Prześlij komentarz