Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami.

gulasz z papryką na piwie
To danie jest bliźniaczo podobne do irlandzkiego gulaszu na piwie. Przypomniałem sobie o tym, gdy przyszło do robienia zdjęcia (i dlatego, z premedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia, również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam.

Składniki:


  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml passaty
  • 200 ml łagodnego ciemnego piwa (może być karmelowe)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 listek laurowy
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, skropić oliwą i oprószyć solą. Wymieszać.
  • Zrumienić partiami na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do szerokiego rondla z pokrywką.
  • Na patelnię dodać trochę oliwy i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. 
  • Zalać piwem i po zagotowaniu przelać wszystko do rondla z mięsem.
  • Dodać passatę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w około 2 cm kostkę. Wymieszać.
  • Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 1 i 1/2 godziny, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 1/2 godziny na nieco większym ogniu.
  • Sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól
  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę i wymieszać z gulaszem. Zagotować.

Komentarze