poniedziałek, 11 września 2017

Papryka faszerowana spaghetti.

papryka zapiekana z makaronem
Papryka faszerowana spaghetti - zobaczyłem gdzieś taki obrazek i postanowiłem zrobić to danie we własnej kuchni. Prawdę powiedziawszy, nie wiedziałem czego się spodziewać. Zastanawiałem się, jak połączą się smaki w tej potrawie. Jeszcze w trakcie produkcji miałem chwilę zwątpienia, bo obieranie pieczonej papryki tak, by jej nie uszkodzić, jest zadaniem dla ludzi wyjątkowo spokojnych i cierpliwych. Jednak było warto! Danie jest lekkie i po prostu pyszne, a smaki łączą się dokładnie tak, jak trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Składniki:


  • 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa
  • sól

Wykonanie:

  • Paprykę opiec nad palnikiem gazowym lub pod grillem w piekarniku. Kiedy skórka sczernieje ze wszystkich stron wsadzić papryki do foliowej torebki, zawiązać szczelnie i poczekać na ostudzenie.
  • Z ostudzonych papryk odciąć wierzchy, wyjąć z nich gniazda nasienne i bardzo delikatnie obrać ze skórki (nie musi to być zrobione idealnie). Przenieść do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości.
  • Dodać kapary, pomidory i zioła. Smażyć jeszcze 2 - 3 minuty.
  • Dodać ocet, cukier i sól do smaku. Wymieszać.
  • Dodać ugotowany makaron i parmezan. Wymieszać dokładnie.
  • Wnętrza papryk oprószyć solą i wypełnić je farszem makaronowym.
  • Zapiekać w 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wierzch makaronu zacznie robić się chrupiący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz