Choinki z ciasta francuskiego.

ciasto choinka
Choinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu w przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak coś co latorośl przygotowała sama. Prawda? :)




Składniki:

  • ciasto francuskie
  • nutella
  • ulubiony dżem
  • jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

Wykonanie:

  • Płat ciasta francuskiego złożyć na pół, następnie wyciąć dwa trójkąty równoramienne. 
  • Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować równomiernie nutellą/dżemem, następnie przykryć drugim trójkątem.
  • Po obu stronach trójkąta ponacinać ciasto, tworząc w ten sposób gałęzie drzewka. 
  • Każdy nacięty pasek okręcić wokół własnej osi, przynajmniej dwa razy.
  • Przygotowane ciasto posmarować jajkiem, piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz