Wieżyczki z łososia i awokado.
Wieżyczki z łososia i awokado mogą stanowić doskonałą przystawkę do eleganckiego obiadu (świątecznego na przykład). Mogą też być nowoczesnym elementem tradycyjnej Wigilii. Albo może jednym z dań całkiem, zupełnie i niewątpliwie nowoczesnej Wigilii. Jak kto woli. W każdym razie, przepis naprawdę wart jest zapamiętania i wykorzystania. Łatwo poddaje się indywidualnym modyfikacjom i to też jest jego dużą zaletą. Muszę się przyznać, że nigdzie nie mogłem odnaleźć małych foremek, w związku z czym, moją porcją przystawki mógłbym nakarmić niejednego głodnego. Z podanych poniżej ilości składników wyszły mi tylko dwie wieżyczki (nieco szerokie - przyznaje). Poszukajcie mniejszych foremek, a uzyskacie cztery do sześciu małych porcji. Polecam serdecznie, bo pyszne!Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę (obranego, pozbawionego gniazd nasiennych)
- 2 cebule dymki (drobno posiekane)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i biały pieprz
- rukola lub kiełki słonecznika
Wykonanie:
- Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką.
- Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
- Okrągłe metalowe foremki do wycinania natłuścić wewnątrz oliwą i ułożyć na talerzach. Wypełniać warstwowo masą awokado i łososiową. Delikatnie unieść foremki i przystroić wieżyczki rukolą lub kiełkami.
Fantastyczny pomysł, kradnę��
OdpowiedzUsuń