Bakłażan z orzechowym pesto.
Danie inspirowane jest kuchnią gruzińską. Niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Dzięki orzechom stanowi bogate źródło białka, natka pietruszki dostarcza nam żelaza, a sezam wielu składników mineralnych, między innymi wapnia i selenu. Smacznie, zdrowo i nieco egzotycznie. Sprawdzi się zarówno przed urlopem jako zapowiedź dalekich podróży, jak i po urlopie, przywołując wspomnienia z tych już odbytych :)
Bakłażan:
Bakłażan:
- 2 nieduże bakłażany
- 2 pęczki świeżej kolendry
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 g fety
- 1 ząbek czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Bakłażany przekroić, posmarować oliwą, umieścić na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut, aż miąższ będzie prawie miękki.
- W misce zmiksować orzechy nerkowca, kolendrę, czosnek z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli.
- Bakłażana wyjąć z piekarnika, posmarować pesto i piec przez kolejne 10 minut.
- Po upieczeniu po wierzchu posypać pokruszoną fetą. Podawać z sałatką z pomidorów.
Sałatka:
- 4 pomidory
- duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki oliwy
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Pomidory pozbawić pestek, pokroić w kostkę, umieścić w misce.
- Natkę pietruszki posiekać dość grubo, dodać do pomidorów.
- Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz