Bakłażan z orzechowym pesto.

sałatka z pomidorów z natką pietruszki
Danie inspirowane jest kuchnią gruzińską. Niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Dzięki orzechom stanowi bogate źródło białka, natka pietruszki dostarcza nam żelaza, a sezam wielu składników mineralnych, między innymi wapnia i selenu. Smacznie, zdrowo i nieco egzotycznie. Sprawdzi się zarówno przed urlopem jako zapowiedź dalekich podróży, jak i po urlopie, przywołując wspomnienia z tych już odbytych :)


Bakłażan:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

  • Bakłażany przekroić, posmarować oliwą, umieścić na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut, aż miąższ będzie prawie miękki.
  • W misce zmiksować orzechy nerkowca, kolendrę, czosnek z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli.
  • Bakłażana wyjąć z piekarnika, posmarować pesto i piec przez kolejne 10 minut.
  • Po upieczeniu po wierzchu posypać pokruszoną fetą. Podawać z sałatką z pomidorów.
Sałatka:

  • 4 pomidory
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:

  • Pomidory pozbawić pestek, pokroić w kostkę, umieścić w misce.
  • Natkę pietruszki posiekać dość grubo, dodać do pomidorów.
  • Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Komentarze