Sałatka z pieczonej papryki.

sałatka z papryki z fetą pietruszką i czosnkiem
Uwielbiam pieczoną paprykę. Ach, jak ją uwielbiam. Nie mogę tego samego powiedzieć o świeżym czosnku, ba, mogę wręcz powiedzieć, że unikam go, jak tylko mogę. Tego dnia musiałem mieć jakiś odmienny stan świadomości, bo bez najmniejszego wahania połączyłem te dwa składniki. Do towarzystwa dodałem im zieloną pietruszkę, która zawsze działa cuda w kwestii uspokajania czosnkowej atmosfery - naprawdę, jest niezastąpiona. Do tego wszystkiego trochę wyrazistej fety, łączącej wszystko dobrej oliwy i zdrowego jabłkowego octu, który podbija i lekko zmienia ogólny smak. Świetna letnia sałatka, która u mnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio.



Składniki:


  • 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Papryki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut (aż skórka zacznie czernieć i odchodzić).
  • Upieczone papryki przełożyć do foliowej lub papierowej torby do ostygnięcia, po czym delikatnie obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne. Przenieść na kilka minut na sitko do odcieknięcia i następnie pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
  • Ułożyć papryki na talerzu lub w misce. Polać oliwą i skropić octem. 
  • Czosnek drobno posiekać lub pokroić w bardzo cienkie (prześwitujące)  plasterki i posypać nim papryki. 
  • Dodać pokruszoną fetę, dużą ilość natki pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Jeśli feta jest dostatecznie słona, nie trzeba dodawać soli.

Komentarze