Zupa krem z kalafiora i gruszki.
Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Kalafior oraz gruszka świetnie do siebie pasują, o czym przekonałam się gotując tę zupę. Idealnym dopełnieniem dania jest ser pleśniowy, a także wędzona papryka. Trochę obwiałam się recenzji, bo poczęstunek był przygotowywany z myślą o Maćku. Nie dość, że bloger kulinarny to jeszcze znakomity kucharz (chociaż to chyba powinno iść w parze ;)). Był zadowolony! (edit: kazał napisać "był zachwycony"). Uff ;)
Składniki:
Składniki:
- średni kalafior
- 2 gruszki (konferencje)
- 1 cebula
- 1/3 szkl. słodkiej śmietany (u mnie 30%)
- 1 ząbek czosnku
- bulion warzywny (ok. 3 szkl.)
- sok z połowy limonki
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- ser pleśniowy
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku.
- Czosnek obrać i posiekać, smażyć chwilę z cebulą.
- Kalafiora podzielić na różyczki, gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, wszystko dodać do garnka.
- Zalać bulionem (powinien tylko przykryć zawartość garnka).
- Gotować do miękkości warzyw.
- Zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietankę, doprawić papryką, solą, sokiem z limonki i pieprzem.
- Podawać z serem pleśniowym i natką pietruszki, skropić oliwą z oliwek.
Lubie zupy krem. Z dodatkiem gruszki jeszcze nie jadlam. Koniecznie muszę zrobic!
OdpowiedzUsuń