Zupa krem z kalafiora i gruszki.

zupa kalafiorowa z gruszką
Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Kalafior oraz gruszka świetnie do siebie pasują, o czym przekonałam się gotując tę zupę. Idealnym dopełnieniem dania jest ser pleśniowy, a także wędzona papryka. Trochę obwiałam się recenzji, bo poczęstunek był przygotowywany z myślą o Maćku. Nie dość, że bloger kulinarny to jeszcze znakomity kucharz (chociaż to chyba powinno iść w parze ;)). Był zadowolony! (edit: kazał napisać "był zachwycony"). Uff ;)

Składniki:

  • średni kalafior
  • 2 gruszki (konferencje)
  • 1 cebula
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietany (u mnie 30%)
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion warzywny (ok. 3 szkl.)
  • sok z połowy limonki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • ser pleśniowy
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku.
  • Czosnek obrać i posiekać, smażyć chwilę z cebulą.
  • Kalafiora podzielić na różyczki, gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, wszystko dodać do garnka.
  • Zalać bulionem (powinien tylko przykryć zawartość garnka).
  • Gotować do miękkości warzyw.
  • Zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietankę, doprawić papryką, solą, sokiem z limonki i pieprzem.
  • Podawać z serem pleśniowym i natką pietruszki, skropić oliwą z oliwek.

Komentarze

  1. Lubie zupy krem. Z dodatkiem gruszki jeszcze nie jadlam. Koniecznie muszę zrobic!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz