Pierogi z kapustą i grzybami.

- Mamo, ale jak Mikołaj do nas przyjdzie skoro nie mamy komina?!
- No tak, nie mamy...
- No to jak, nie dostaniemy prezentów?!!!
- Może skorzysta z naszego balkonu i tam "zaparkuje" saniami...
- No pewnie!!!
- Uff...;)
Tymczasem zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami. Do farszu dodaję niewiele grzybów, ponieważ nie lubię gdy ich smak dominuje w potrawie. Można oczywiście zmienić proporcje.

- 350 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 10 g suszonych grzybów
- cebula
- 6 suszonych śliwek
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odsączyć (płyn zachować) i drobno posiekać.
- Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą. Posiekać.
- Śliwki posiekać.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby, śliwki. Chwilę smażyć. Następnie dodać kapustę, płyn, w którym moczyły się grzyby i wszystko dusić ok. 2 godzin. Doprawić do smaku.
- Ciasto rozwałkować, lepić pierogi.
- Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz