Sałatka z cieciorką

śródziemnomorska sałatka z cieciorki
Urodziny naszego bloga dawno minęły, a mnie wydawało się przez chwilę (dłuższą), że trzylatek być może powinien zaczynać już mówić sam. Jednak, w przypadku blogów, to nie działa w ten sposób. Trzeba zabrać się do roboty, bo w żadnym wypadku nie mogę zostawić przyjaciółki samej z zadaniem gotowaniem. I szczególnie z niełatwym zadaniem pisaniem... W ten zimowy czas chciałbym, żebyśmy poczuli trochę śródziemnomorskiego słońca. Słońca w postaci sałatki, która kolorami daje radość oczom, smakiem - podniebieniu, a żołądek pozostawia w stanie błogiej satysfakcji. To jedna z najlepszych sałatek, jakie kiedykolwiek jadłem. Do dzieła więc.


Składniki:

cieciorka:

  • 400 g cieciorki (z puszki lub słoika - odsączonej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub zmiażdżonego w moździerzu)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
sałatka:
  • 2 ogórki 
  • 2 duże pomidory 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/4 do 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie posiekana natka kolendry
dressing:
  • 1 łyżka octu winnego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Składniki dressingu wymieszać w słoiczku i pozostawić na 20 minut.
  • Cieciorkę wymieszać w dużej misce z przyprawami.
  • Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć na niej kilka minut cieciorkę, potrząsając co jakiś czas lub delikatnie mieszając.
  • Przełożyć do miski, by się nieco ochłodziła.
  • Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z natką i połową dressingu.
  • Przenieść do docelowego naczynia, dodać ciepłą cieciorkę i resztę dressingu.
  • Wymieszać bardzo delikatnie i podawać natychmiast, najlepiej w towarzystwie gęstego jogurtu i pieczywa typu pita.






Komentarze