Sałatka z cieciorką
Urodziny naszego bloga dawno minęły, a mnie wydawało się przez chwilę (dłuższą), że trzylatek być może powinien zaczynać już mówić sam. Jednak, w przypadku blogów, to nie działa w ten sposób. Trzeba zabrać się do roboty, bo w żadnym wypadku nie mogę zostawić przyjaciółki samej z zadaniem gotowaniem. I szczególnie z niełatwym zadaniem pisaniem... W ten zimowy czas chciałbym, żebyśmy poczuli trochę śródziemnomorskiego słońca. Słońca w postaci sałatki, która kolorami daje radość oczom, smakiem - podniebieniu, a żołądek pozostawia w stanie błogiej satysfakcji. To jedna z najlepszych sałatek, jakie kiedykolwiek jadłem. Do dzieła więc.
Składniki:
cieciorka:
Składniki:
cieciorka:
- 400 g cieciorki (z puszki lub słoika - odsączonej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub zmiażdżonego w moździerzu)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli

sałatka:
- 2 ogórki
- 2 duże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 do 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie posiekana natka kolendry
dressing:
- 1 łyżka octu winnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Składniki dressingu wymieszać w słoiczku i pozostawić na 20 minut.
- Cieciorkę wymieszać w dużej misce z przyprawami.
- Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć na niej kilka minut cieciorkę, potrząsając co jakiś czas lub delikatnie mieszając.
- Przełożyć do miski, by się nieco ochłodziła.
- Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z natką i połową dressingu.
- Przenieść do docelowego naczynia, dodać ciepłą cieciorkę i resztę dressingu.
- Wymieszać bardzo delikatnie i podawać natychmiast, najlepiej w towarzystwie gęstego jogurtu i pieczywa typu pita.
Komentarze
Prześlij komentarz