Szwedzkie klopsiki

Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 bułka
- 2 jajka
- ok. 1 szkl. mleka
- 1/2 l bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (lub 2 łyżeczki, jeśli lubicie bardziej dosolone dania)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki
- olej
Wykonanie:
- Bułkę namoczyć w mleku.
- Na głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zdjąć cebulę.
- Na tej samej patelni podsmażyć boczek.
- Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce. Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego to zmielić tylko boczek, cebulę, bułkę i dodać do tego mięso.
- Następnie dodać sól, ziele angielskie, cukier, gałkę muszkatołową, pieprz i jajka. Wyrobić na jednolitą masę.
- Ciągle na tej samej patelni (tzn. nie umytej z podsmażania cebuli i boczku) na oleju smażyć partiami klopsiki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą. Nie smażyć jednocześnie zbyt wielu klopsów. Chodzi o to, aby się nie dusiły tylko właśnie smażyły. Pomiędzy kolejnymi partiami klopsów można dolewać oleju.
- Po usmażeniu wszystkich klopsów zlać ewentualny nadmiar oleju i na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła (u mnie nie było zbyt dużo tłuszczu, więc go nie zlewałam w ogóle). Do tłuszczu dodać 3 łyżki mąki i smażyć przez chwilę, mieszając cały czas. Do zasmażki wlać bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę.
- Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie.
Komentarze
Prześlij komentarz