"Flaczki" z boczniaków
Zabawa formą i nazwami to wielka zaleta kuchni. Wprowadza urozmaicenie, odkrywa nowe smaki. Wegetarianizm czy weganizm dostarcza nam wielu takich zamienników, jak choćby "smalec" z fasoli. Zupa grzybowa z boczniaków przez swój wygląd oraz zestaw użytych przypraw upodabnia się do "flaczków". Jest to jednak całkiem inna zupa. Zresztą bardzo dobra. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki majeranku
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę razem z przyprawami (słodka papryka, pasta paprykowa, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa). Następnie dodać czosnek i starte warzywa. Podsmażać jeszcze przez chwilę.
- Dodać umyte oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Całość zalać bulionem (w takiej ilości, aby lekko przykrywał warzywa). Gotować pod przykryciem do miękkości grzybów.
- Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
- Podawać z natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz