Dżem pomarańczowy z wanilią.
Wybór padł na dżem pomarańczowy z dodatkiem wanilii. Przepis nietrudny, trochę czasochłonny, ale warto! Smak? W pierwszej chwili przyjemnie słodki, delikatnie waniliowy, a potem z lekko wyczuwalną nutą goryczy. Pasuje do naleśników, pieczywa, doskonały na prezent bożonarodzeniowy! Polecam!
- 6 pomarańczy
- 1,5 szkl. cukru (u mnie cukier brązowy)
- laska wanilii
Wykonanie:
- Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skóry. Oczyścić jak najdokładniej z białej skórki.
- Miąższ umieścić w garnku, dodać cukier, ziarna wanilii.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu.
- Przełożyć do słoika.
- Można zawekować, u mnie zakręcone w słoiku na chwilę ;)
Tak sobie analizuję ten wpis próbując domyślić się - ma dla mnie słoiczek pyszności czy nie? ;-) W każdym razie na pomarańczową kawę zawsze mogę liczyć!
OdpowiedzUsuń