Rachatłukum. Turecki przysmak.

lokum
Oryginalne tureckie lokum jadłam tylko raz. Teraz spróbowałam odtworzyć ten deser w mojej kuchni. Na początku miałam obawy, czy w ogóle wyjdzie, czy konsystencja będzie odpowiednia. Zapoznałam się z kilkoma przepisami na różnych blogach. Wyszło mi z tego, że kluczowe jest użycie skrobi kukurydzianej i nie należy zastępować jej ziemniaczaną. Pognałam, więc do sklepu, by tą zakupić. W koszyku znalazła się też woda różana. I właściwie tyle. Zabrałam się do pracy. Samo przygotowanie lokum nie jest bardzo skomplikowane. A smak? No cóż, bardzo słodki. To przede wszystkim. Przyjemnie różany. Myślę, że może przywołać wspomnienia wakacyjne :)
Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 8 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody różanej
  • kilka kropli barwnika spożywczego (można pominąć)
  • cukier puder do pospypania

Wykonanie:

  • Skrobię kukurydzianą wymieszać w 1/2 szkl. wody.
  • Do garnka wlać 1 szkl. wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier i mieszać tak długo aż się całkiem rozpuści.
  • Dodać sok z cytryny, wodę różaną, ewentualnie barwnik spożywczy, a następnie dobrze rozmieszaną skrobię kukurydzianą.
  • Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje.
  • Gotową masę przelać do płaskiej niedużej foremki natłuszczonej masłem. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wyjąć z formy, pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.

Komentarze

  1. O, super!
    Bardzo lubię, ale kupuję.
    Zapamiętuję do wypróbowania.
    :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz