Świąteczny dżem żurawinowy.

żurawina z pomarańczą i imbiremKiedyś święta nie kojarzyły mi się kulinarnie z żurawiną, ale teraz nie mogę uwolnić się od chęci dodania jej do wszystkiego. Do każdego mojego przyszłego bożonarodzeniowego dania. Muszę się jakoś powstrzymać! ;) Na początek moich świątecznych poczynań proponuję przepis, przy którym nie ma potrzeby martwienia się o nadmiar żurawiny, ponieważ zwyczajnie jest ona jego istotą. Taki pyszny słoiczek można wykorzystać na wiele sposobów - np. jako dodatek do mięs lub serów. Ja lubię potraktować jego zawartość po prostu jak dżem i zjeść na maślanej bułeczce lub kawałku drożdżówki do jakiejś dobrej herbaty. Polecam!


Składniki:


  • 300 g świeżej żurawiny
  • 100 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 4 łyżki wody (lub wina)

Wykonanie:



  • W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz żurawiny (ziele i goździki utarte w moździerzu). Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru.
  • Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu około 15 minut.
  • Przenieść do wyparzonych słoiczków.

Komentarze

Prześlij komentarz