Wieżyczki z łososia i awokado.

świąteczna przystawka z łososia i awokadoWieżyczki z łososia i awokado mogą stanowić doskonałą przystawkę do eleganckiego obiadu (świątecznego na przykład). Mogą też być nowoczesnym elementem tradycyjnej Wigilii. Albo może jednym z dań całkiem, zupełnie i niewątpliwie nowoczesnej Wigilii. Jak kto woli. W każdym razie, przepis naprawdę wart jest zapamiętania i wykorzystania. Łatwo poddaje się indywidualnym modyfikacjom i to też jest jego dużą zaletą. Muszę się przyznać, że nigdzie nie mogłem odnaleźć małych foremek, w związku z czym, moją porcją przystawki mógłbym nakarmić niejednego głodnego. Z podanych poniżej ilości składników wyszły mi tylko dwie wieżyczki (nieco szerokie - przyznaje). Poszukajcie mniejszych foremek, a uzyskacie cztery do sześciu małych porcji. Polecam serdecznie, bo pyszne!


Składniki:


  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę (obranego, pozbawionego gniazd nasiennych)
  • 2 cebule dymki (drobno posiekane)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i biały pieprz
  • rukola lub kiełki słonecznika

Wykonanie:

  • Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką.
  • Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
  • Okrągłe metalowe foremki do wycinania natłuścić wewnątrz oliwą i ułożyć na talerzach. Wypełniać warstwowo masą awokado i łososiową. Delikatnie unieść foremki i przystroić wieżyczki rukolą lub kiełkami.




Komentarze

Prześlij komentarz