Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym.

ciasto czekoladowe z dżemem
Czekoladowe, wilgotne, słodkie ciasto z dżemem porzeczkowym. Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Bardzo smakuje dzieciom, ale mnie w towarzystwie gorzkiej kawy również przypadło do gustu. Do ciasta dodałam dżem porzeczkowy (bo akurat ten znajdował się w moich zapasach), ale równie dobrze sprawdzi się wiśniowy czy też malinowy. Polewę najlepiej przygotować z czekolady deserowej, dla zrównoważenia słodkiego wnętrza. Polecam.

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g dżemu porzeczkowego
  • 80 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać dżem, cukier, jajka i sól. Dokładnie wymieszać.
  • Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki (10x20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Po upieczeniu oblać polewą czekoladową (100 g deserowej czekolady, 40 g masła rozpuścić w garnuszku).

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Super! To też smaki moich dzieci. Czego byśmy nie próbowali to i tak wszystko, co czekoladowe jest najlepsze! ;)

      Usuń

Prześlij komentarz