Pasta z makreli

pasta kanapkowa z makreliPrawie trzy lata temu Maciek zachęcał nas w swoim poście kolorowe pasty kanapkowe do zabawy kolorem i kształtem. Wszystko po to, aby w efekcie końcowym otrzymać nagrodę w postaci harmonii zmysłów. Pasta z makreli może nie ma imponującej barwy, ale za to nadrabia smakiem ;) U mnie dodatkowo wywołuje przyjemnie skojarzenia. Robiła ją moja mama, a teraz ja czasem wracam do niej, serwując w czasie weekendowych śniadań. A wszystko, co kojarzy się z weekendem musi być dobre :)
Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
  • Rybę dokładnie oczyścić z ości.
  • Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odsączyć.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez.
  • Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Dokładnie ugnieść widelcem, do uzyskania konsystencji pasty.

Komentarze